‘Ik hou ervan om met een gedetailleerde blik en focus op onderzoek uit te gaan in de nabije natuur, vlak bij mijn huis. Iedere keer stap ik hiermee vol verwondering, een voor mij nieuwe werkelijkheid in. Altijd doe ik weer ontdekkingen en verzamel ik indrukken, om later te kunnen gebruiken als materiaal.

Geen orchideeën of spectaculaire bloemen prachten, maar juist de schoonheid van het ‘gewone’, dat wat je meestal niet echt waarneemt en aan je aandacht voorbijgaat. Ons leven is zo complex geworden en in de drukte van onze ‘bedachte’ wereld lopen we gemakkelijk voorbij aan de schatten die voor onze voeten liggen. Ik laat mij inspireren door deze stille schoonheid, het wonder en de magie die ik daarin ervaar. Dit verwonderen brengt mij dichter bij de ongelofelijke perfectie, van de intelligentie en levenskracht, die in de natuur werkzaam is.

In mijn schilderijen laat ik veelal uitvergrote details zien vanuit de plantenwereld. Processen van knop-, bloei-, verwelking en zaadvorming worden zo spiegels van onze eigen levensprocessen.

In deze tijd waar aandacht en herwaardering van de natuur noodzakelijk is, worden we er steeds nadrukkelijker mee geconfronteerd dat we onze verbinding met de natuur wezenlijk dienen te veranderen. Hierbij wil ik aansluiten en laten zien dat wij mensen niet boven de natuur staan, maar dat we zèlf natuur zijn.

Sinds een aantal jaar schilder ik met eitempera; een verf op basis van eidooier en pigmenten. Deze transparante verf heeft een bijzondere, heel specifieke, matte en bijna voelbaar fluweelachtige uitstraling, die mede wordt bereikt door een langdurig proces van laag over laag schilderen. De vertraging door dit intensieve schilderproces is een belangrijke rol gaan spelen. De verf beschouw ik niet langer als ondergeschikt aan het onderwerp, maar is juist een belangrijk onderdeel geworden, door de specifieke werking ervan.

Bij recente kleibeelden, ben ik me tijdens het werk heel bewust van het stukje aarde wat ik in handen heb. Hieruit ontstaan mens gestaltes die vervloeien met bloemachtige vormen of stukken boom. Het zijn uitdrukkingen van een diepgevoeld ‘verlangen naar de Bron’ en verwijzen nog directer naar ‘Wij zijn Natuur’.

Hadewien.